Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Φούτμπολ και Φούτ- Πολ...

Αντί στεφάνου καταθέτουμε  στον Πολ το χταπόδι, που πέθανε το πρωί, ένα κείμενο που είχαμε γράψει  στο Μουντιάλ και είχε αναρτηθεί στο σχολιαστικό αθλητικό σάιτ fullepithesi.gr με τον τίτλο "Φούτμπολ και Φούτ- πολ"

 Τέρμα το Φούτμπολ, ζήτω το Φούτ- πολ! Τέρμα το ποδόσφαιρο με τα πόδια, ζήτω το ποδόσφαιρο με τα πλοκάμια!


Το χταπόδι Πaul, Πολ ή Πάουλ, μας...
 έριξε στο κουβά όλους. Ποιος Φορλάν και Κλόζε ; Αναδείχτηκε το σημαντικότερο «πρόσωπο» του Μουντιάλ και το μόνο που περιμένουμε από τον τελικό είναι αν θα πετύχει και πάλι η πρόβλεψη του χταποδιού- μάντη , που αυτή τη φορά μας δίνει Ισπανία. Φυσικά δεν υπάρχει πια κανένας Βίγια, Πουγιόλ, Σνάιντερ, Ρομπέρ. Το μόνο που θα μας ενθουσίαζε πλέον την Κυριακή , θα ήταν αν βλέπαμε το περίφημο χταπόδι να...
 κάνει τη σέντρα στην έναρξη ή και να πετάει και κάνα φοβερό σουτ στο «γάμμα». Άλλωστε έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα . Οχτώ πόδια διαθέτει , έναντι δύο των ποδοσφαιριστών- εκτός μερικών που έχουν το αριστερό μόνο για να το πατάνε.

Το συμπαθές μαλάκιο, μόνο μαλάκιο, δεν αποδείχτηκε. Άλλωστε το χταπόδι έχει στενή σχέση με το ποδόσφαιρο. Ποιος δεν έχει γράψει στα κείμενά του « ήταν φοβερή η τάδε ομαδάρα, και χτύπησε τον δείνα σαν χταπόδι»; Πόσες φορές δεν λέμε « Άπλωσε τα χέρια του ο τερματοφύλακας σαν πλοκάμια» ; Δεν μιλήσαμε ποτέ για καλαμαράκι, ούτε για καραβίδα ούτε για σαργό ούτε και κουτσομούρα.

Το χταπόδι- μάντης είναι διάδοχος του μάντη Τειρεσία που ήταν τυφλός. Γι αυτό o Paul, πόνταρε στην ...

τύφλα μας για το στοίχημα και τον ακολουθούμε πλέον πιστά. Ο, τι πει ο Πολ! Και στο ποδόσφαιρο, αλλά και παντού. Αν πάτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ θα βρείτε πλέον το κιλό το χταπόδι στα 1350 ευρώ . Που να βρεις; Εγώ πρόλαβα και πήρα το τελευταίο στον πάγκο, ένα εφταπόδι ήταν. Κανείς όμως δεν είναι τέλειος.

Έχουμε φτάσει σε ακραία φαινόμενα. Στο Χαλάνδρι το μεσημέρι ένας κύριος έβαλε το χταπόδι να διαλέξει ανάμεσα σε δύο άνδρες, ποιος ήταν ο φίλος της γυναίκας του. Τον υπέδειξε ο Πολ , πήγε και βρήκε τον εν λόγω γκόμενο ο κύριος με το χταπόδι και τον γάζωσε με καλάσνικοφ και τον έκανε κουμπότρυπες.

Το απογευματάκι χθες είχα πάει στο πάρκο της Κηφισιάς και έβλεπα αντί για σκυλάκια, όλοι να κρατάνε από το λουρί χταπόδια. Πιο σικ κυρίες είχαν χταποδάκι ράτσας, πεκινουά.

Ένας άλλος συμπολίτης είχε κατεβάσει από ένα θηριώδες καγιέν το προσωπικό του χταπόδι, σε ένα σταυροδρόμι, , και του ζήτησε να βρει το δρόμο. Χταπόδι GPS, πρώτη φορά έβλεπα.

Βέβαια βρίσκω μια αιτιολογία, γιατί η φήμη του συγκεκριμένου χταποδιού διαδόθηκε τόσο γρήγορα. Οφείλεται στην παροιμία που σχετίζεται με τα χταπόδια και λέει « το νινί και το χταπόδι , όσο το χτυπάς απλώνει». Και από χτύπημα άλλο τίποτα , στα πρωτοσέλιδα, στα σάιτ και στις ειδήσεις. Και όσοι δεν ακολούθησαν τις προβλέψεις του Πολ και ακολούθησαν τις προβλέψεις των επαϊόντων, αποδείχτηκαν τελικά πολύ μεγάλα μαλάκια.