Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ονούρ , η Σεχραζάτ και το "1821"



Η σωστή κίνηση είναι πρώτα βλέπουμε την εκπομπή  συζήτησης που ακολουθεί το  " 1821" και μετά το  ίδιο το ίδιο ντοκιμαντέρ. Αυτό έγινε  και την Τρίτη το βράδυ, που στον ΣΚΑΙ γίνεται πια "της Τρίτης" και όχι στο Λαζόπουλο, που τάχει φτύσει   και κάνει εκπομπή με τη συχνότητα που περνάει λεωφορείο τις μέρες  των απεργιών.

Δεν υπολόγισα  σωστά το χρόνο και είδα τα τελευταία λεπτά του ντοκιμαντέρ και πρόλαβα  μερικές....
σφαγές 2000 γυναικόπαιδων από Έλληνες στην Τριπολιτσά και πριν πέσουν οι τίτλοι , εμφανίστηκε ο κ. Άρης Πορτοσάλτε για την αγαπημένη  εκπομπή.

Ο Άρης , που μάλλον μαγνητοσκοπημένος έμοιαζε, είπε ότι το επεισόδιο ότι ήταν  καταιγιστικό αλλά  μετά έδειξε έναν κύριο και αρχικά νομίσαμε ότι ήταν ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος μεταμφιεσμένος  γιατί τον κυνηγάει όλο το φασισταριό , αλλά ήταν ο πρόεδρος  του ΣΚΑΙ κ. Γιάννης Αλαφούζος.

Αντιμετωπίζουμε το 1821, όσο πιο επιστημονικά μπορούμε, τόνισε  ο κ. Αλαφούζος και πρόσθεσε ο κ. Βερεμένος  και ο κ. Μιχαηλίδης είναι εξαιρετικοί επιστημονικοί σύμβουλοι. Ξέχασε όμως να αναφέρει τον τον κ. Τατσόπουλο, που πρέπει να δυσαρεστήθηκε και να άλλαξε κανάλι.

Μετά ο κ. Αλαφούζος  έριξε τη βόμβα, αφού διαμαρτυρήθηκε  δικαίως για τον Ονούρ και τη Σεχραζάτ και τα τούρκικα σήριαλ   και τόνισε, δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί αυτή προβολή του σύγχρονου τρόπου ζωής στην Τουρκία, τι σχέση έχει με μας. Αλλά εκεί δεν είδαμε κάποια αντίδραση. Τι τους πείραξε σε μας ; Επειδή είπαμε κάποιες αλήθειες, ενώ αποδεχόμαστε την προπαγάνδα, αν θέλετε , του  σύγχρονου τρόπου ζωής στην Τουρκία ;.

Από το στόμα μου πήρε ο κ. Αλαφούζος αυτά τα επιχειρήματα  και συπληρώνω ότι και το σωστότερο θα ήταν το "1821"  να παίζει απέναντι από τα σήριαλ αυτά το απόγευμα και να τα διαλύσει. Αντ' αυτού, βλέπουμε το ντοκιμαντέρ και τη συζήτηση να τελειώνουν τα ξημερώματα, σαν να είναι αισθησιακή ταινία.

Μεγάλη  έκπληξη ένιωσα  αργότερα, όταν επέστρεψε ολοζώντανος  ο κ. Πορτοσάλτε  και έγινε η διαπίστωση ότι απουσίαζε ο Πέτρος Τατσόπουλος από το πάνελ , αλλά υπήρχε η ελπίδα  σε μια τηλεφωνική παρέμβαση, τουλάχιστον του κ. Τατσόπουλού  ή του κ. Κολοκοτρώνη .

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε τις γνώσεις του κ. Πορτοσάλτε,  που ξέρει πιο πολλά από το πάνελ των ιστορικών, ενώ   είναι το μεγάλο θύμα του "1821" γενικώς , γιατί τα ξημερώματα πρέπει να είναι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αλλά το έχει λύσει το θέμα, αφού μερικές φορές αν τραβάει πολύ  η τηλεοπτική εκπομπή , τελειώνει μετά τη ραδιοφωνική, οπότε λουφάρει.

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Τατσόπουλος, ούτε με βίντεο δεν έβγαινε, αλλά δεν έγινε ούτε μια ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό του από κανέναν και με  ξένισε, γιατί δεν ήξερα  τι να γράψω εδώ.

Το μόνο που άξιζε, είναι η παρέμβαση ενός καθηγητή Ιστορίας στο παράθυρο, που μας  είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται αγιοποίηση της Μπουμπουλίνας, που γύρευε τι έχει κάνει κι αυτή στις Σπέτσες, που ήταν λάιφ στάιλ νησί από το 1821 και το έλεγαν "Το Νησί" από τότε, ενώ τώρα  λέμε " Το Νησί" , την Σπιναλόγκα.

Γενικά οι καλεσμένοι έλεγαν για πρόσωπα που έχουν γίνει όλα οδοί, Αθανάσιου Διάκου, Μπουμπουλίνας, Ρήγα Φεραίου, Παλαιών Πατρών Γερμανού και ενίοτε πλατείες όπως Αγίας Λαύρας και Καραισκάκη και δύο παρά είκοσι, δεν είχαν  τελειώσει ακόμα .

Έκλεισα την τηλεόραση και έβαλα το ραδιόφωνο να ακούσω από κει τον Αρη Πορτοσάλτε στην εκπομπή του και έπεσα πάνω στον Λαβίθη και  έβγαιναν στα τηλέφωνα για το 1821  ο Νατούρα και η γνωστή μου  η κυρία Καίτη . Με τίποτα όμως δεν θα δω  αργότερα Ονούρ και Σεχραζάτ.