Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Δημητσάνα - Βυτίνα με τα πόδια ο Πρετεντέρης!

Ανοιχτή πρόσκληση στον Γιάννη Πρετεντέρη στέλνουν μαθητές από τη Βυτίνα, να επισκεφτεί την ορεινή Αρκαδία για μια εβδομάδα μέσα στον χειμώνα και να διανύσει την διαδρομή Λαγκάδια-Βυτίνα ή Δημητσάνα-Βυτίνα στις 7 πμ με -5 βαθμούς θερμοκρασία!

Δεν ξέρουμε αν κάνει ορειβασία ο Πρετεντέρης , αλλά η πρόσκληση είναι δελεαστικότατη. Θα πρέπει να πάει οπωσδήποτε,  στη Βυτίνα , όχι μόνο Ύδρα!  Η πρόσκληση γίνεται από τους μαθητές, γιατί ο γνωστός δημοσιογράφος, που λέμε,  παραλλήλισε σε άρθρο του στο Βήμα,  την απόσταση που χωρίζει τα σχολεία της περιοχής,  με αυτή της... .Γλυφάδας από την Αθήνα!

Η συνέχεια  της επιστολής είναι δραματική για τις συνέπειες της συγχώνευσης των σχολείων στην περιοχή , αλλά απολαυστική στην κριτική για τον
Πρετεντέρη:
"  Επειδή έγινε σύγκριση των αποστάσεων στην περιοχή μας με παράδειγμα την απόσταση Αθήνας-Γλυφάδας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα: Μπορεί να μην έχουμε κυκλοφοριακό και φανάρια, οι συνθήκες όμως κάνουν την μεταφορά μας επικίνδυνη και κουραστική. Καθημερινά βρισκόμαστε στο λεωφορείο από τις 7 π.μ. αντιμετωπίζοντας αντίξοες καιρικές συνθήκες (πάγος, χιόνι, θερμοκρασίες υπό του μηδενός). Επιπλέον, οι δρόμοι που διανύουμε καθημερινά για να φθάσουμε στο σχολείο μας είναι στενοί, γεμάτοι λακκούβες, στροφές και σε ορεινό μέρος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το Λεκανοπέδιο. Μάλιστα κάποιοι από εμάς ζούμε σε ήδη μεγάλη απόσταση από τα υπάρχοντα σχολεία.


...  Όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι, πρέπει να ξέρετε ότι τα συγκεκριμένα σχολεία δεν έχουν ιδρυθεί από βουλευτές που ήθελαν να βολέψουν τους δικούς τους. Αντιθέτως, έχουν μια ιστορία πολλών χρόνων (κάποια από αυτά υπάρχουν ήδη από τον 19ο αιώνα, π.χ. ο Παπαφλέσσας φοίτησε στο σχολείο της Δημητσάνας).

... Είμαστε σίγουροι πως το ελληνικό Δημόσιο δεν έπεσε έξω εξαιτίας των τριών αυτών σχολείων της Αρκαδίας αλλά από ανθρώπους που με λάθος πολιτική κυβερνούσαν τόσα χρόνια την χώρα μας. Φοβούμαστε μήπως αυτή η μεταφορά ευθυνών πάνω μας («Ποιοι τα φάγαμε») γίνεται για να καλύψει τις ευθύνες των πολιτικών.

.... Η συγχώνευση των σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας. Ήδη κάποιοι συμμαθητές μας έχουν προγραμματίσει να μετακομίσουν στην Τρίπολη με τις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να εγκαταλείψουν το σχολείο. Έτσι, όπως πάμε, δε θα μείνει κανείς στην επαρχία.


Λοιπόν. Αν ο Πρετεντέρης καλέσει τους μαθητές στη θρυλική εκπομπή του ΑΝΑΤΡΟΠΗ , θα κάνει τα νούμερα της ζωής του. Να τρέξει να προλάβει όμως, γιατί θα τον προλάβει ο Λαζόπουλος!