Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το... οικονομικό εξπρές του μεσονυκτίου!

Καλά, δεν μας άφησαν ούτε μια ώρα να πανηγυρίσουμε την πρόκριση της Εθνικής. Τρεις  ειδήσεις... του μεσονυκτίου, είναι  κυριολεκτικά  οικονομικό εξπρές του μεσονυκτίου.

1η είδηση της νύχτας:

Θυμάστε που περιμέναμε να μας ψηφίσει και η Σλοβακία, για την περίφημη 21η Ιουλίου; Ξεχάστε το.. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε  την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Στην ψηφοφορία, 55 από τους 124 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 9 κατά ενώ 60 δεν ψήφισαν, μπλοκάροντας το αποτέλεσμα.

2η είδηση, που είναι για γέλια και για κλάματα!
  Ο Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην Επιτροπή Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ότι ουσιαστικά την κυβέρνηση της χώρας έχουν αναλάβει Μέρκελ και Σαρκοζί! O ρόλος της Τρόικας,  είναι αναβαθμισμένος, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, αλλά είναι πλέον εκπρόσωποι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί!

Καλορίζικοι!

Και τρίτη είδηση, που τη διαβάσαμε στην kathimerini.gr : Το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις), είναι απολύτως συμφωνημένο με την Τρόικα έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο και αν αλλάξει ελλοχεύει ο κίνδυνος, η έκθεση της Τρόικας για την 6η δόση να μην είναι θετική, επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πολύωρη κοινή συνεδρίαση των ΚΤΕ Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ΅΅.

Καλό βράδυ, τι να πούμε!

Ωστόσο οι ηγέτες της Σλοβακίας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την πιθανότητα διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας στην οποία οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποστηρίξουν την ενίσχυση του EFSF. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία. Το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σλοβακίας έχει δηλώσει πως θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει την υποστήριξη της συμφωνίας EFSF, αφού η κυβέρνηση έχει πέσει.

Όλες οι άλλες 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη επικυρώσει το σχέδιο να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για την επέκταση των εξουσιών του EFSF, που είχε αποφασιστεί στις 21 Ιουλίου και περιλαμβάνει την ενίσχυση των πόρων του ταμείου από τα 400 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη η έγκριση από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Οι αγορές θεωρούν ότι τα κεφάλαια του ταμείου πρέπει να πλησιάζουν τα 2 τρισ. ευρώ για να είναι αποτελεσματικό.




,