Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το Σπίγκελ ξαναχτυπά : Λουλουδάς στην Αθήνα, εστιάτορας στην Εσθονία!


Βρήκαμε όλοι που θα πάμε. Στην Εσθονία. Είναι η καλύτερη επιλογή για Έλληνες μετανάστες. Αυτό μας λέει το αγαπημένο μας Σπίγκελ.


Το άρθρο  αναφέρεται στην ιστορία ενός Ελληνα  που πουλούσε λουλούδια, αλλά δεν τον πλήρωναν οι πελάτες και πήγε και άνοιξε  εστιατόριο στην Εσθονία .


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι Εσθονοί, με μικρό χρέος και στωική προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας, ζουν σε




μια ψηφιακή δημοκρατία που ορίζεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και τη διαφάνεια της κυβέρνησης μια εικόνα που προσελκύει όσους αφήνουν την χώρα τους, όπως εμάς τους χρεοκοπημένους.

Το ρεπορτάζ σε μορφή όμορφου παραμυθιού, όπως δημοσιεύτηκε:


" Όταν ένας Έλληνας αφήνει μια ηλιόλουστη χώρα γεμάτη με ελιές, μαγευτικές παραλίες και τη ζεστή θάλασσα , όταν φεύγει από ένα μέρος όπου το καλοκαίρι διαρκεί για επτά μήνες και κινείται σε μια χώρα όπου κρατείται σε αιχμαλωσία από ένα φαινομενικά ατελείωτο χειμώνα, είναι βέβαιο ότι θα έχει κάποιες απορίες για τη χώρα στην οποία βρέθηκε (την Εσθονία)

Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά και τις δύο χώρες: Γιατί η μία χώρα διώχνει τους ανθρώπους της μακριά, ενώ η άλλη τους προσελκύει; Ο Λουκάς Νακοσμάτης, Ελληνας σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, απαντά σε αυτό το ερώτημα με την ιστορία του.
Ο 46χρονος άρχισε να αναπτύσσει την επιχείρησή του πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ζούσε στην Αθήνα . Εκανε εισαγωγές λουλουδιών από την Ολλανδία με τσάρτερ και τα πουλούσε στην Αθήνα, «μια σκονισμένη πόλη από πέτρινους τοίχους και κτίρια της οποίας οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι για πράσινα φυτά και φρέσκα λουλούδια» σύμφωνα με το Spiegel.
Μετά από ένα χρόνο, οι πελάτες του τού χρωστούσαν περίπου 45 χιλιάδες ευρώ. Τον εκμεταλλεύονταν γιατί ήξεραν πως έπρεπε να πουλήσει γρήγορα το προϊόν του. Χρησιμοποιούσαν όλα τα κόλπα για να μην τον πληρώσουν. Τον καλούσαν να φέρει το εμπόρευμα όταν έλειπαν, ή έλεγαν πως δεν είχαν μετρητά και πως θα τον πλήρωναν από Δευτέρα.
Ο Λουκάς έφτασε σε σημείο να του χρωστούν τα 46 από τα 48 μαγαζιά με τα οποία συνεργαζόταν. Οι πελάτες του χρωστούν ακόμα τα λεφτά, τα οποία αυτός χρωστά σε μία τράπεζα, η οποία τα χρωστάει σε άλλη τράπεζα, κ.λπ.
Γιατί δεν πάει στα δικαστήρια να μηνύσει αυτούς που του χρωστούν; Ο Λουκάς γελάει πικραμένος: «Για να πας μια υπόθεση στα δικαστήρια, πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ποσό».
Η δουλειά του Λουκά στην Εσθονική πρωτεύουσα πάει πολύ καλά. Στα μισά από τα τραπεζάκια του εστιατορίου του κάθονται Ιάπωνες, Φινλανδοί, Δανοί και Ολλανδοί, αλλά δεν υπάρχουν Εσθονοί, καθώς ένα γεύμα στο εστιατόριο του είναι πάρα πολύ ακριβό γι 'αυτούς.
Στη συνέχεια περιγράφει τις δύο γυναίκες της Εσθονίας που είχε προσλάβει ως σερβιτόρες: «Δουλεύουν σκληρά, είναι τίμιες και δεν αργούν ποτε.» Ο Λουκάς και οι Έλληνες φίλοι του μένουν σιωπηλοί για λίγη ώρα. «Περίεργη χώρα» λέει ο Ηλίας, ένας απ'αυτούς.".


Και έπειτα ξυπνήσαμε όλοι....


AΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η χρεοκοπία θα γιορταστεί στις 28 Οκτωβρίου στην Κρήτη, με Γιώργο και Σοσιαλιστική Διεθνή!


Το αρκουδάκι στον Σαρκοζί της Μέρκελ και ποιο είναι το παιδικό παιχνίδι που έδωσε στον Παπανδρέου

Η χρεοκοπία θα γιορταστεί στις 28 Οκτωβρίου στην Κρήτη, με Γιώργο και Σοσιαλιστική Διεθνή!