Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

H έκρηξη της "αστεγίας"

 Είναι ο δείκτης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κάθε μέρα εκτοξεύεται. Περισσότερο και από τον δείκτη των ανέργων. Είναι ο δείκτης των αστέγων.


Σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια , σε άδειες αποθήκες ή κάτω από τις γέφυρες. Παλιά το όνειρο του Έλληνα, ήταν "να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του" . Τώρα πάει να γίνει να "βάλει μια γέφυρα πάνω από το κεφάλι του".

Οι γέφυρες έχουν γεμίσει. Ευτυχώς δεν το έχει πάρει χαμπάρι ο Βενιζέλος να στείλει το τέλος ακινήτων.
Το θέμα








αφορά όλους , γιατί η "αστεγία" είναι η νέα μόδα της πόλης, που την ακολουθείς υποχρεωτικά. Είναι το επόμενο βήμα , μετά την ανεργία , χωρίς εισαγωγικά.
Είναι οι άστεγοι με τα λάπτοπ , που μπορεί να μιλάμε  μαζί τους , στο φέισμπουκ ή στο τοuίτερ , γιατί παίρνουν σήμα από ένα κοντινό wi- fi. Τα ρούχα  μπορεί να είναι και επώνυμης μάρκας , από "¨άλλη" εποχή .

Ξαφνικά όμως έμειναν χωρίς δουλειά, για πολύ καιρό ίσως, ίσως και για πάντα. Είναι η γενιά των " μηδέν ευρώ" .
Είναι δίπλα μας. Τους βλέπουμε. Ή μάλλον τους σκουντάμε και τους παρασέρνουμε με τα πόδια μας. Υπάρχουν όμως και εδώ οι "τάξεις των αστέγων" . Ένα παγκάκι στο Σύνταγμα, αξίζει πολλά στο χρηματιστήριο των υπαίθριων αξιών. Μια θέση έξω από το Βασιλόπουλο στην Κηφισιά, είναι λίμιτ απ. Αυτός λέγεται "βολεμένος"

 
Πολλοί κοιμούνται μέσα σε εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα.  Εδώ πρέπει κανείς να δώσει συγχαρητήρια στη λεγόμενη "Πολιτεία" , γιατί πρόβλεψε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση και δεν απομάκρυνε αυτά τα αυτοκίνητα από τους δρόμους.


Αποκαλούνται "νεο- άστεγοι", κατά το "νεό- πτωχοι". Δεν είναι όμως νεόπτωχοι, αλλά θεόφτωχοι. Είδαμε όλοι τον καβγά ξενοδόχων- Χρυσοχοίδη, για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Τα " ξενοδοχεία 5 αστέγων", τίνος υπουργού ή πρωθυπουργού αρμοδιότητα είναι;