Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η... αποζημίωση - χορηγία 2000 ευρώ της γερμανικής πρεσβείας στο Δίστομο, ο Πάγκαλος και ο Άδωνις!

Η επέτειος για τη Σφαγή 218 Διστομιτών , τις 10 Ιουνίου 1944, είναι διαφορετική φέτος , λόγω της επικαιρότητας που έχουν αποκτήσει οι διεκδικήσεις ηθικές και οικονομικές από τους Γερμανούς, αλλά μετά  και από μια σειρά γεγονότων   που συζητιούνται στη μαρτυρική κωμόπολη.

Το πρώτο θέμα είναι η ... χορηγία της γερμανικής πρεσβείας  για τις εκδηλώσεις μνήμης για τις θηριωδίες των Γερμανών . Σφαγές με  σπόνσορα...
τους θύτες, προκαλούν το λιγότερο απορία , που γίνεται ιδιαίτερη έκπληξη , όταν η πρόσκληση για τη χορηγία γίνεται από τον  ίδιο το Δήμο(!) , που από φέτος έχει το Καλλικράτειο όνομα σιδηρόδρομο "Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας" . Η γερμανική πρεσβεία "ανταποκρίθηκε ' στην πρόσκληση για χορηγία και έστειλε, όπως λένε οι πληροφορίες, αποζημίωση...2000 ευρώ.

Οταν είδαμε την πρόσκληση με τη χορηγία της γερμανικής πρεσβείας, το προσκλητήριο μας έπεσε απ΄τα χέρια , που λέει το τραγούδι. Νομίσαμε ότι ήταν πλάκα. Ο δήμαρχος Διστόμου. Πατσαντάρας , τη Δευτέρα έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα "Δημοκρατία" και παραδέχεται ότι  ο Δήμος έκανε την  την αίτηση για χορηγία  στους Γερμανούς , προσθέτει  όμως ότι αυτό γίνεται κάθε χρόνο! Αυτό όμως δεν διαπιστώνεται ή δεν έχει ανακοινωθεί  τα προηγούμενα χρόνια ή η χορηγία έχει γίνει σε κάποιους συλλόγους του Διστόμου(;)  ή τίποτα από όλα αυτά...

Υπάρχει και η άποψη , ότι θα πρέπει οι νεότερες γενιές να κλείσουν τον κύκλο μίσους με τους Γερμανούς και πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν προσπάθειες γι αυτό. Άποψη του Πάμε Λουκέτο είναι, ότι το... σπόνσοριγκ της γερμανικής πρεσβείας στις εκδηλώσεις μνήμης για τις θηριωδίες , δεν είναι από αυτά που συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση . Οι εκδηλώσεις μπορούσαν να γίνουν και  χωρίς αυτά τα δύο χιλιάρικα της χορηγίας . Άλλωστε προχθές ο ΄Γερμανός πρέσβης ούτε καν δέχτηκε ομάδα Γερμανών(!)  και Διστομιτών που έθεσαν το θέμα των επανορθώσεων και κάποιος κατώτερος υπάλληλος τους είπε, ότι αναγνωρίζεται  μόνο το "ηθικό δικαίωμα" των Διστομιτών και έξω από την πόρτα!

Οι ς εκδηλώσεις θα κορυφωθούν  την Παρασκευή. Θέμα δημιουργήθηκε με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης . Πριν λίγα χρόνια είχε πάει ο Παπανδρέου και είχε πει βέβαια ότι θα... λύσει και αυτό το θέμα. Δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, λένε ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του Θόδωρου Πάγκαλου. Η  αλήθεια  όμως είναι ,  ότι δεν είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν  την Παρασκευή στο Δίστομο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι ήταν τόση η ... επιθυμία και ο ενθουσιασμός  της περιοχής ολόκληρης να δει τον Πάγκαλο , που έγινε   είδηση η προσδοκώμενη παρουσία του. Κυκλοφόρησαν  μάλιστα  την Τρίτη το πρωί, όπως διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, φυλλάδια που τον "καλωσόριζαν" .

Εν πάση περιπτώσει είναι μια διαφορετική μέρα για το Δίστομο η 10η Ιουνίου και είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει το παραμικρό , σε όποιον κυβερνητικό εκπρόσωπο παραστεί και μάλιστα στο χώρο του Μαυσωλείου.. Θα είναι σίγουρα εκεί βουλευτική παρουσία  ο Άδωνις Γεωργιάδης, που φαίνεται πως είναι βέβαιος ότι θα ... αποθεωθεί.

Υπάρχουν και τα καλά όμως των πάσης φύσεων εκδηλώσεων στο Δίστομο . Απόψε στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Μαυσωλείου όπου βρίσκονται τα οστά των Νεκρών, το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο της νηπιαγωγού Γεωργίας Καπετάνιου, ''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''.

Ανάμεσα στους 218 σφαγιασθέντες Διστομίτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, επτά (7) ήταν μωρά κάτω του ενος έτους! Σαράντα (40) ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών! Και πενήντα έξι (56) κάτω των 17 ετών!

Το Πάμε Λουκέτο , είναι ιδιαίτερο ευαίσθητο το θέμα, αφού λόγω Καλλικράτη , είναι δημότης του συγκεκριμένου Δήμου σιδηρόδρομου, αλλά με μνήμες και φίλους από τη γυμνασιακή φοίτηση εκεί., ενώ  και το πατρικό σπίτι στο διπλανό Στείρι , είχε καεί από τους Γερμανούς . Χαρακτηριστικό του κλίματος  για την  επέτειο της 10ης Ιουνίου είναι είναι ρεπορτάζ από το τοπικό μπλογκ distomo.blogspot.com

Κάντε κλικ στη φωτό και δείτε κτο πρόγραμμα με τη γερμανική πρεσβεία να φιγουράρει πρώτη- πρώτη  στους χορηγούς  και να  ακολουθούν   καταιδρωμένοι Μυτιληναίος, μεταλλευτικές εταιρίες του Διστόμου και Άττικα Μπανκ..


ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κανό ή τάνκ το ερώτημα στο δημοψήφισμα
Δάκρυσε ο Στραβελάκης στο Μέγκα!
Ατάκες για Μέγκα και Χατζηνικολάου
Πως θα ονομαστεί το Σύνταγμα;
Σε λίγο ο Χατζηνικολάου θα ρίχνει λέιζερ στα μάτια των πολιτικών!
ΦΠΑ 43% στα λέιζερ!
Θεοδωράκης και Θεο-ντορά- κη
Τι τραγουδούσαν οι βουλευτές στα καίκια στην Κέρκυρα