Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Ας είναι ελαφριά η κριτική μου, που σε σκεπάζει" - Ο επικήδειος Δανίκα στον Θ. Αγγελόπουλο


Επικήδειο για τον Θ.  Αγγελόπουλο, θα εκφωνήσει σήμερα  ο Δ.  Δανίκας, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από  το άρθρο για τα κουσούρια του σκηνοθέτη.

Ο γνωστός κριτικός θέλει να δοθεί τέλος στις συζητήσεις και τα σχόλια που προκλήθηκαν , γι αυτό ετοίμασε επικήδειο που θα συζητηθεί κι αυτός  .

Το κείμενο το έχει στα χέρια του , ποιο άλλο, το Πάμε Λουκέτο και σας το παρουσιάζει:







" Πολυγαπημένε μου  Θόδωρε


Δεν θέλω να  εκφωνήσω επικήδειο - αγιογραφία, αλλά  να σου πω όλα τα κουτσομπολιά που άκουσα στο προαύλιο από τους συνεργάτες και φίλους σου  και όσα μού σφύριξαν από το τηλέφωνο μετά το φοβερό αποχαιρετιστήριο άρθρο που σου έγραψα με τίτλο" Τα κουσούρια του".


Παρατηρώ  αυτή τη στιγμή δίπλα σου, με μεγάλα μαύρα γυαλιά, ντυμένη στα μαύρα, την αγαπημένη σου  σύντροφο στη ζωή Φοίβη, που , όπως αποκλειστικά έγραψα,  στα  γυρίσματα για τον «Μεγαλέξαντρο» πάνω στα βουνά και τα χιόνια το συνεργείο έτρεμε από το κρύο και από την πείνα και έγραψαν στον τοίχο  οι συνεργάτες σου «Ο Θόδωρος και η καταραμένη Φοίβη». " Φίδι", εννοούσαν.... Καλόοοο, εεεε;


Το ίδιο τρέμουν   αυτή τη στιγμή  οι συνεργάτες σου και κάποιοι λίγοι φίλοι σου και ελάχιστοι θαυμαστές σου , ένας - δύο,  αφού  δεν προβλέφτηκε  καν να ανάψει ούτε το καλοριφέρ της εκκλησίας και τουρτουρίζουμε όλοι. Θα πέσει και κανένας κάτω, αλλά πού να βρεθεί ασθενοφόρο....  Ορίστε έκανα αναφορά στο  περίφημο ασθενοφόρο που άργησε μια αιωνιότητα και μια μέρα. Αλλά σάμπως τηλεφώνησαν οι συνεργάτες σου , φίλοι και περαστικοί που ήταν εκεί  νάρθει; Ψάξτο λίγο, γιατί εμένα άλλα μου κάρφωσαν.


Οι συνεργάτες σου, ναι , είναι όλοι εδώ, όπως έλεγε ο Βέντερς στα ¨"Φτερά του έρωτα ".   Έσυραν τα βήματά τους από την αιώνια πείνα που τους είχες καταδικάσει στα γυρίσματα και είναι εδώ, απορώ πώς μπόρεσαν .  Θέλουν να διαπιστώσουν  όμως, ότι  πραγματικά  έχεις πεθάνει.  Η πείνα δεν άρχισε με το μνημόνιο. "Αρχισε από σένα πριν δεκάδες χρόνια, πολυαγαπημένε μου Θόδωρε.Τι Κατοχή; Κατοχή plus είχες επιβάλλει.


Να είναι η  η παροιμιώδης τσιγκουνιά σου, για τα επόμενα που θα σου πω; Ερώτηση:  Θα πιούμε καφεδάκι της παρηγοριάς σε λίγο; Η τίποτα; Η μήπως ποπ κορν, αφού για εκεί βάδιζες; Και αν φάμε παξιμάδι , το τιμολόγιο θα  το βάλεις στα έξοδα του ημιτελούς πονήματός σου;

Ευτυχώς που δεν θα το δούμε αυτό που προετοίμαζες , το οποίο  θα  ήταν βέβαια στο ίδιο αισθητικό μοτίβο προηγούμενων αποτυχιών σου ,  αποχυμωμένο από ζωντάνια και ουσία και προσπάθησες να το βάψεις και με λίγο αίμα , για να σε βλέπουμε  στους γιγαντοσινεμάδες . Αμερικανιά ετοίμαζες.


 Να μην άλλα  πω  εγκωμιαστικά όμως, γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ,  πολυαγαπημένε  μου Θόδωρε.

Θα πω μόνο , γιατί δεν μπορώ  να ξεχάσω την αθεράπευτη αλαζονεία σου,   που σε έκανε να μιλάς  σχεδόν περιφρονητικά όχι μόνο για τους Έλληνες συναδέλφους του, αλλά και για αρκετούς μεγάλους ξένους . Δεν περίμενα να είναι εδώ κανένας τους. Είναι όμως αρκετοί   δίπλα σου. Αυτή τη στιγμή. Όλοι μαζί θα σε θάψουν. Ο κόσμος όμως γενικά, όχι πολύς. Και ξέρεις ... Ένα κακό " άνοιγμα΄', δείχνει και τη συνέχεια...


Πολυγαπημένα Θόδωρε, το παράκανα με τα υμνητικά μου λόγια. Θα κλείσω τον φοβερό και καταπληκτικό και τρομερό επικήδειό  μου, όπως άλλωστε όλα τα κείμενά μου, λέγοντάς σου:Ο καιρός είναι σαν τις ταινίες σου, αλλά το εφέ με την ομίχλη, δεν έπιασε.   Έζησες με τις "Ζωές των άλλων".  Ας είναι ελαφριά η κριτική μου, που σε σκεπάζει

Πρόταση:  *1/2 ( μην το δείτε, σε dvd μόνο) "


ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
Το "θάψιμο" του Δανίκα στον Αγγελόπουλο