Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάστε , όλη την " ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ των εργαζομένων"

Σε διαρκή  αγώνα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της "Απογευματινής". Ο ιδιοκτήτης Σαραντόπουλος έβαλε  αυθαίρετα λουκέτο και παλεύουν με όλες τις δυνάμεις  για το δίκιο τους, απλήρωτοι 5 μήνες.

Το pamelouketo, έχει φοβερές μνήμες από την εφημερίδα της Φειδίου 12. Μια δεκαετία περίπου στα γραφεία της, με καταπληκτικούς δημοσιογράφους που είχα την τιμή να είμαι δίπλα τους. Και με φίλους εργαζόμενους από..
το τυπογραφείο, το κυλικείο ,  μέχρι το τηλεφωνικό κέντρο. Αξέχαστες στιγμές, για μια εφημερίδα, τότε πρώτη στην κυκλοφορία.

Μόλις με είχε πάει από το Στείρι εκεί ο Φαίδωνας Κωνταντουδάκης με τον Νίκο Κατσαρό και εγώ να έχω χαζέψει με τα μεγαθήρια δίπλα, στο ίδιο γραφείο: Χάρης Λυμπερόπουλος, Ηρακλής Κοτζιάς, Κώστας Μυλωνάς, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Γιάννης Αργυρίου, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου  και βέβαια ο Κατσαρός και ο Φαίδων.

Αλλά και άλλοι που ήρθαν μετέπειτα , Σπυρόπουλος, Παπαδογιάννης, Φιλέρης, Χαλέμος, Τσώνης, Δράκος, Λεμονίδης, Καπαγερίδης, Καλαμπάκας ( δεν τον πρόλαβα διευθυντή!) και βέβαια ο γίγας συμπατριώτης Βαγγέλης Μαυραγάνης   και τόσοι άλλοι. Ήμουν ο τελευταίος που μπήκα στη... γραφομηχανή.  Συνέχεια  ταξίδια στο εξωτερικό, ταξίδια , χαρές και... γκάφες.

Άλλαξε η διαδρομή στη συνέχεια, αλλά η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ πάντα στην καρδιά .Κάθε συνάντηση με φίλους από εκεί, είναι  πραγματική ευτυχία.

Τώρα δίνουν τη μάχη για να μη μπει τελικά το λουκέτο στην ιστορική εφημερίδα.  Η "Απογευματινή των Εργαζομένων" είναι ένα δυνατό όπλο στα χεριά τους. Σήμερα κυκλοφόρησε το δεύτερο  φύλλο , αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των απλήρωτων επί πέντε μήνες δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών της εφημερίδας

Ο σκοπός της έκδοσης:
 " Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, καθώς όχι μόνο εξακολουθούμε να είμαστε απλήρωτοι, αλλά απειλούμαστε και με μία αίτηση πτώχευσης που έχει ως στόχο να μας αναγκάσει σε παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματα μας, αλλά και να αναδείξουμε το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου των ΜΜΕ, και κυρίως την απίστευτη επίθεση που δέχεται συνολικά η ελληνική κοινωνία και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι.


Αυτό που συμβαίνει με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ένα πείραμα για την επιστροφή σε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκυβέρνηση Τρόικας – ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον κλάδο της Ενημέρωσης ως το πρώτο πειραματόζωο για την εφαρμογή των πιο ακραίων μέτρων. Πειραματόζωα είναι όμως και όλοι οι 'Ελληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν εν μία νυκτί να επιχειρείται η ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων που χρειάστηκε δεκαετίες για να κατακτηθούν, και η μετατροπή όλων μας από εργαζόμενους σε σκλάβους- κωπηλάτες στη γαλέρα του Τρίτου Μνημονίου. Η λαίλαπα αυτή είναι προφανές πως μας αγγίζει όλους, και όλοι μαζί θα πρέπει να την αντιπαλέψουμε.

Από την πλευρά μας οι εργαζόμενοι της Απογευματινής θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Γιατί έτσι επιτάσσει η προσωπική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Αλλά και γιατί το οφείλουμε σε όλους τους συναδέλφους μας και σε όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική θρασύτητα.

Προσπάθησαν -και συνεχίζουν να προσπαθούν- να μας σταματήσουν, να μας εκφοβίσουν, να μας εξοντώσουν. Η διοίκηση της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” όχι μόνο εξακολουθεί να μη μας πληρώνει, όχι μόνο προσπαθεί να μας εξωθήσει σε παραίτηση, αλλά απέλυσε κι από πάνω 6 απλήρωτους εργαζόμενους, και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να μην μας επιτρέπεται πλέον ούτε η προσπάθεια είσπραξης των δεδουλευμένων μας με κάθε νόμιμο τρόπο! Όμως κερδίσαμε ήδη την πρώτη μάχη, καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της επιχείρησης για προσωρινή διαταγή υπέρ της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ”. Και είμαστε βέβαιοι πως στο τέλος θα δικαιωθούμε, και μαζί μας όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, που βάλλονται με πρόσχημα την κρίση."

Διαβάστε εδώ, το πολύ καλό φύλλο, που έχουν βγάλει οι συνάδελφοι και φίλοι:


http://freeapog.blogspot.com/2010/12/48_13.html#more