Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Καρπούζια, φράουλες, σαλιγκάρια , σπαράγγια και... ο πρωθυπουργός!

ΚΑΙ O ... " ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ" !
Ποιο είναι το καλύτερο υπαίθριο καρπούζι ; Είναι οι φράουλες Μανωλάδας ο "κόκκινος χρυσός" της χώρας; Τα σαλιγκάρια και και τα σπαράγγια είναι αυτά που θα μας κάνουν να κατακτήσουμε την Κίνα; Για όλα είχε μια απάντηση , κρατηθείτε, ο ... πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα, σε ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Σαν γεννημένος αγρότης  μίλησε ο Γ. Παπανδρέου  σε αυτή την ημερίδα, αλλά  σαν "ψηφιακός αγρότης" . Προέτρεψε:
 "Η καλλιέργεια να γίνεται με τη χρήση των  «smart phones», με τα  κινητά τηλέφωνα: ΅ Ο αγρότης, ο παραγωγός, πάει στο χωράφι, στην ελιά, παρακολουθεί και βάζει όλα τα δεδομένα, με...
 έναν απλό τρόπο πια, για να μπορεί να παρακολουθείται η παραγωγή και οι ασθένειες, με αυτόματο τρόπο", είπε και αποθεώθηκε

Όχι βέβαια ότι δεν ήταν για χειροκρότημα οι άλλες γεωργικές παραινέσεις του:

" Θα στραφούμε στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα, που δεν μπορούμε να έχουμε ως χώρα, για πολλούς λόγους. Μιλάω για τα σπαράγγια του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αχελώος», που στο σύνολό τους σχεδόν εξάγονται στη Γερμανία. Μιλάω για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στη Λέσβο, που έχει κατακτήσει με την ποιότητά του την αγορά της Κίνας. Ή για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Πίνδου, που εξάγει προϊόντα σε όλα τα Βαλκάνια. Όπως και για τα σαλιγκάρια, που άκουσα προηγουμένως.



Το καρπούζι, το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της Ευρώπης, στην περιοχή της Τριφυλίας, μια δουλειά συστηματική 25 ετών και με συνεργασία επιστημονική, με καινοτομία και σκληρή εργασία και, βεβαίως, και με τη βοήθεια του κράτους.


Επίσης, οι φράουλες στην Ηλεία, ο «κόκκινος χρυσός» της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά. Υπήρξαν ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά οργανώθηκαν συλλογικά και οι παραγωγοί. Επενδύθηκαν μεν χρήματα, αλλά οργανώθηκαν και οι παραγωγοί σε ομάδα" .

Για τον βέλιουρα και τη μουχρίτσα τους χρέους, το είπε κι αυτό με το δικό του τρόπο:  " καταφέραμε και δεν χρεοκοπήσαμε, με τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού"..