Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Διαμαντάκου : Ζήτω το "1821" !

Διθυραμβική η κριτική της Πόπης Διαμαντάκου, για το ντοκιμαντέρ "1821" του ΣΚΑΙ .   Η σημερινή κριτική μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον ενθουσιασμό για την πρώτη εκπομπή του  «Just the Two of Us» ( στο τέλος το έθαψε) .

Μερικά αποσπάσματα:


- "Συναρπαστικοί οι δρόμοι της Ιστορίας" ( Ο τίτλος ).

" Κεντρικός αφηγητής o Πέτρος Τα τσόπουλος. Με λόγο απλό και σαφή, αναλαμβάνει να συνθέσει σε ένα ενιαίο τηλεοπτικό αφήγημα, τις επιμέρους αφηγήσεις ξένων και ελλήνων επιστημόνων και τα στοιχεία της ιστορικής έρευνας" .

" ..Αλλά αυτό που προσδίδει στη σειρά την ποιότητα και την εγκυρότητα, την οποία απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι η ισορροπία από το πρώτο λεπτό μεταξύ της ιστορικής αλήθειας με επιστημονικούς όρους και του σεβασμού σε μια λαϊκή μνήμη, που στόχος δεν είναι να προσβληθεί, αλλά να μετασχηματιστεί  σε συνείδηση και αυτογνωσία"

" Κοντινά πλάνα στις άνυδρες, πέτρινες πλαγιές της Μάνης, πιο μακρινά σε αγροτικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και αποτύπωση γεφυριών, κάστρων που μαρτυρούν τη δομή της οικονομίας και της ανάπτυξης εκείνης της εποχής. Γιατί ανάπτυξη υπήρξε τους δύο πρώτους αιώνες μετά την Αλωση"

."...  σημαντική η συμβολή της σειράς στην κατανόηση των πολιτισμικών εξελίξεων, οι οποίες άλλωστε σφράγισαν τα χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας."

Να προσθέσει και το Πάμε Λουκέτο τη γνώμη του για το ντοκιμαντέρ: δεν βιαζόμαστε από το πρώτο επεισόδια, να πούμε τη γνώμη μας.  Γενικά, σαν πρώτη εντύπωση, μας άρεσε το "1821". Πιο πολύ μας άρεσε όμως η εκπομπή που ακολούθησε , με τους συντελεστές της σειράς. Εκεί δεν κάναμε καθόλου ζάπινγκ. Καλός ο Πέτρος Τατσόπουλος και στις δύο εκπομπές. Ιδιαίτερα στη δεύτερη.

Οσο για την ανάπτυξη στην Τουρκοκρατία , να τρέξουμε να την αντιγράψουμε τώρα! Από τα Οθωμανικά τεφτέρια! Επιτέλους τουρκικό φώς στο τούνελ.  Να τρέξουμε να προλάβουμε τα τούρκικα πλοία που φτάνουν μέχρι το Σούνιο να μας παραλάβουν!