Συμφωνούμε σήμερα για 118η φορά με τους θεσμούς.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

"Kαρατζαφέρης ο εισαγόμενος" . Το τραγούδι για την Μπεκατώρου

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΆΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ
Άλλαξε η πολιτική ατζέντα της ημέρας, που περιλάμβανε πολύ Ζίμενς, αφού ήρθαν στη δημοσιότητα οι στίχοι του Γιώργου Καρατζαφέρη , για την Μαρία Μπεκατώρου, που έχει δηλώσει ότι θεωρεί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ πατέρα του.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει επίσης  ότι θα γράψει τραγούδι για τη θυγατέρα του και για να μην κρατάει σε αγωνία όλη την Ελλάδα, το μετέδωσε σήμερα  σε παγκόσμια αποκλεστικότητα η εκπομπή Σούπερ Σταρ της κ. Χριστίνας Λαμπίρη

Παρατηρούμε ότι οι στίχοι είναι πολύ προχώ προς τα πίσω, αφού θυμίζουν κάτι από την παλιά διαφήμιση με τον Λαλάκη τον εισαγόμενο , σε μια...
 νεότερη εκδοχή με τον Γιώργο Καρατζαφέρη τον εισαγόμενο. Και οι δύο,  μας προτρέπουν να αγοράσουμε ελληνικά προϊόντα, γι αυτό ήδη ο κ. Καρατζαφέρης δέχτηκε πρόταση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, να είναι το τραγούδι αυτό,το θέμα στη διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου Οικονομίας.

Πάμε να αναλύσουμε τα στιχάκια και μπορείτε να τα τα βάλετε και στο ημερολόγιό σας και να αντικαταστήσετε με τα στιχάκια του Γ. Καρατζαφέρη, που ήταν πολύ ροκάς μουσικός παραγωγός στο παρελθόν και από σύμπτωση δεν είχε συνεργαστεί με τους Μπιτλς, τους Σκόρπιονς κλπ.

Ο πρώτος στίχος λέει :

" Τώρα που ο μισθός έχει μικρότερη αξία
τώρα που η ζωή μας είναι μες την καχεξία
τώρα που διατάζει το ανελέητο μνημόνιο
ήρθε η ώρα για το ελληνικό δαιμόνιο"

Σαφώς είναι κοινωνικοί στίχοι, που ξεπερνάνε τόσο το "Πάγωσε η τσιμινιέρα" αφού , όλοι μόλις τους διαβάζουν παγώνει ο κώλος τους. Συνταιριάζουν , με τη μαχητικότητα του  Τσε - Τσε Τζαβάρα , αλλά και τον αγωνιστικό  παλμό του Τσε Κεφάλα, Άδωνι Γεωργιάδη' Μανωλίδη, Παρατηρούμε τη ρίμα μεταξύ μνημόνιο και δαιμόνιο, που προτιμήθηκε από τις λέξεις πανδαιμόνιο και αντιμόνιο, ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και με πολλά εννοούμενα.

" Μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε μπροστά
να αποφασίσουμε σωστά
μπορούμε ολοι μαζί το φως να το βρούμε
και πάλι μεταξύ μας θα τα βρούμε"

Εδώ παρατηρούμε ότι ο στιχουργός  δεν ήταν στα καλύτερά του, αφού δεν τόψαξε το πράγμα και χρησιμοποιεί δύο φορές τη λέξη "βρούμε". Υπήρχαν και οι λέξεις ζούμε , πούμε κλπ, αλλά αυτή η διπλή επανάληψη είναι και η τάση στους σύγχρονους στίχους, από Καρβέλα, μέχρι Θεοφάνους,   Τριημητόνια. και Έλενα Φουρέιρα.
" Σκεφτείτε ελληνικά
δεν είναι μακριά
η μέρα που η ελπίδα θα γυρίσει
 μέρα που χαμόγελο θα ανθίσει δεν είναι μακριά, δεν είναι μακριά


Σκεφτείτε ελληνικά, προϊόντα ελληνικά
ελληνικά και μόνο αγοράστε
και ευεργέτες της πατρίδας να' στε\
Σκεφτείτε εθνικά, σκεφτείτε ελληνικά"

Βάλαμε τους υπόλοιπους στίχους μονοκοπανιά, γιατί δεν τεμαχίζονται αυτοί οι στίχοι. Ιδιαίτερα εκεί που ο Παπαναστασίου του "αγοράστε ελληνικά", συναντιέται με τον Καρατζαφέρη του "ελληνικά και μόνο αγοράστε" , θα καταγραφεί στα πάνθεον και στα τσαρτ  της μουσικής ιστορίας., Αν και θα μπορούσαν να αναφέρονταν και τα ύποπτα αντεθνικά ξένα προϊόντα που αγοράζουμε , όπως φράουλες το καταχείμωνο , μάνγκο για να κάνουμε το μάνγκα κλπ.

Γενικά οι στίχοι είναι κατάλληλοι για απεργίες, τραγουδιούνται στα διόδια, στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ δεν το συζητάμε. Καθαρίζοναι εύκολα, και με το πρώτο βούρτσισμα είναι πεντακάθαρα. Με 2% λιπαρά και με πρόγραμμα απεριόριστων κλήσεων , 18880 , τυχαίο, δεν νομίζω. Φτου σου  και πάλι φτου στου Γιώργο,  είσαι άπαιχτος!

Τη μουσική  υπογράφει ο δημιουργός της καμπάνιας της Cosmote, «Σήμα καμπάνα», αλλά εμάς μας ήρθε καμπάνα στο κεφάλι , όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το τραγούδι του Καρατζαφέρη για την κόρη του Μαρία Μπεκατώρου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΙΜΑΙ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

http://pamelouketo.blogspot.com/2011/01/blog-post_150.html#more